Jan de Jonge (1964) is hoogleraar Arbeids-, Organisatie-, en Sportpsychologie bij de Human Performance Management Group van de Technische Universiteit Eindhoven. Tevens is hij vice-decaan van de Faculteit Technische Bedrijfskunde & Innovatiewetenschappen (portefeuille: School of Industrial Engineering). Daarnaast is Jan Visiting Professor aan de Loughborough University Business School (Verenigd Koninkrijk), op het gebied van Human Resource Management & Organisational Behaviour. Tot slot is hij Adjunct Professor aan de Universiteit van Zuid-AustraliŽ in Adelaide (Work & Stress Research Group).

English page

 

Jan's huidige onderwijs- en onderzoeksactiviteiten vinden plaats binnen de Arbeids- en Organisatiepsychologie, Sportpsychologie en Human Performance Management. Centraal thema hierbinnen is de optimalisatie van arbeids- en sportprestaties. Het onderzoek dat hij verricht is toegespitst op de relatie tussen enerzijds werkkenmerken (cognitieve, emotionele en fysieke belasting) en anderzijds gezondheid, welbevinden en arbeidsprestaties van werknemers en/of sporters. Hierbij is tevens aandacht voor de rol van hulpbronnen, herstel en persoonskenmerken in bovengenoemde relatie. In dit perspectief heeft hij veel belangstelling voor psychologische toepassingen van geavanceerde statistiek en methodiek. Samen met prof.dr. Christian Dormann ontwikkelde hij het Demand-Induced Strain Compensation (DISC) Model van stress en leren op het werk, in het Nederlands ook wel Hoofd-Hart-Hand Model genoemd. Download hier een kennismakingsartikel over het onderzoek van Jan: Naar een optimale match: processen van zelfregulatie bij arbeid.

 

 

 

Nieuw handboek vanaf 2014:

Peeters, M.C.W., Jonge, J. de, & Taris, T.W. (Eds.) (2014). An Introduction to Contemporary Work Psychology. Chichester: Wiley-Blackwell.

 

 

 

 

 

Jan is vijf jaren de hoofdredacteur van het toonaangevende Britse tijdschrift Journal of Occupational and Organizational Psychology (JOOP) geweest (tot medio 2013), en op dit moment redacteur van het Spaanse tijdschrift Review of Work and Organizational Psychology (voorheen bekend als 'Revista de PsicologŪa del Trabajo y de las Organizaciones'). Tot slot is hij lid van de redactieraad van het Nederlandse tijdschrift Gedrag & Organisatie.

Jan werkt intensief samen met wetenschappers uit Duitsland, Verenigd Koninkrijk, AustraliŽ, Japan, China, BelgiŽ, MaleisiŽ, VS, Thailand, Canada, Zuid-Korea, Denemarken en Zweden. In het verleden publiceerde hij meer dan honderd wetenschappelijke artikelen, boeken, en boekhoofdstukken, waarvan de meeste kunnen worden gedownload vanaf deze website (zie publicaties).

                                                                        Foto: Bart van Overbeeke

"De meest opvallende ontwikkeling is echter de veranderende aard van het werk zelf en de toenemende psychosociale werkbelasting ('werkstress'). Vandaag de dag creŽert werk voor veel werknemers vooral mentale en emotionele belasting in plaats van fysieke belasting. Deze ontwikkelingen hebben het werk van veel werknemers veranderd. Een automonteur bijvoorbeeld heeft tegenwoordig vooral te maken met gecompliceerde elektronische systemen en met veeleisende klanten. Werk is dus veranderd van handarbeid naar hoofd- en hartarbeid."
 

 

 

 

 

Contactgegevens:

Prof.dr. Jan de Jonge

Technische Universiteit Eindhoven (route)

Department of Industrial Engineering and Innovation Sciences

Human Performance Management Group

Intern adres: Paviljoen J.09 (kaart)

Postbus 513

5600 MB Eindhoven

 

Telefoon: +31 40 247 2243 (direct)

Telefoon: +31 40 247 2493 (secretaresse)

Fax:        +31 40 243 7161

 

Bezoek onze nieuwe website: www.hpmtue.nl
Universiteitspagina: www.tue.nl/staff/j.d.jonge
E-mail: jan de jonge (dit domein) of jan de jonge (TU/e domein)